Beyin Kanaması

Beyin kanaması nedir? Beyin kanamasının nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Beyin kanaması (Anevrizma), ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, baş dönmesi gibi bazı belirtilerle ortaya çıkan bir durumdur. Peki, beyin kanaması nedir?

Beyin kanaması vücuttaki kan akışının aniden beyne yükselmesi sonucu kafa tası ve beynin hasar gördüğü ciddi bir hastalıktır. Erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Şimdi beyin kanamasının nedenleri, belirtiler ve tedavisi hakkında merak edilenleri açıklamaya çalışalım…

BEYİN KANAMASI NEDİR?

Beyni besleyen damarların cidarının yırtılması sonucu, kanın beyin içine sızması ve beyin dokusunu tahrip etmesi sonrası oluşan duruma beyin kanaması adı verilmektedir.

Beyin kanaması, genellikle beyinde meydana geldiği yere göre etiketlenir. Genel olarak, kafatasının herhangi bir yerinde kanamaya intrakraniyal kanama denir. Beyin içindeki kanama intraserebral kanama olarak bilinir. Subaraknoid kanama olarak adlandırılan beynin ve beyin dokusunun kendisi arasında da kanama meydana gelebilir. Kafatası ile beyin arasında bir kan pıhtısı oluşursa, beynin sert kaplamasının (dura) altında veya üstünde olmasına bağlı olarak subdural veya epidural hematom olarak adlandırılır. Subdural ve epidural hematomlar travma sonucu ortaya çıkma veya düşme sonrasında ortaya çıkar.

BEYİN KANAMASININ NEDENLERİ

Bazı risk faktörleri ve beyin kanaması nedenleri vardır. En yaygın olanları şunlardır:

– Kafa travması

Yaralanma, 50 yaşından küçükler için beyinde en sık kanama sebebidir.

– Yüksek tansiyon

Bu kronik durum, uzun bir zaman zarfında kan damarı duvarlarını zayıflatabilir. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon, beyin kanamalarının önemli bir nedendir.

– Anevrizma

Bu şişen bir kan damarı duvarındaki zayıflamadır. Yırtılabilir ve kan beynin içine akabilir bu da felce yol açabilir.

– Kan damarı anormallikleri (Arteriyovenöz malformasyonlar)

Beynin içindeki ve çevresindeki kan damarlarındaki zayıflıklar doğumda mevcut olabilir ve sadece semptomlar gelişirse teşhis edilebilir.

– Amiloid anjiyopati

Bu, bazen yaşlanma ve yüksek tansiyon ile ortaya çıkan kan damarı duvarlarının anormalliğidir. Büyük bir nedenden önce çok küçük, fark edilmez kanamalara neden olabilir.

– Kan veya kanama bozuklukları

Hemofili ve orak hücreli anemi hem azalmış kan trombositlerine katkıda bulunabilir.

– Karaciğer hastalığı

– Beyin tümörü

– Alkol, uyuşturucu v.b maddelerin kullanımı

BEYİN KANAMASI BELİRTİLERİ

Bir beyin kanaması çeşitli farklı semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar yüz, kol veya bacakta ani karıncalanma, halsizlik, hissizlik veya felç içerebilir. Bu, vücudun sadece bir tarafında meydana gelmesi muhtemeldir.

Diğer beyin kanaması belirtileri şunlardır:

– Ani, şiddetli baş ağrısı

– Yutma güçlüğü

– Görme problemleri

– Denge veya koordinasyon kaybı

– Kafa karışıklığı veya anlama zorluğu

– Konuşma zorluğu

– Uyuşukluk ya da bilinçsizlik

– Nöbetler

BEYİN KANAMASI TEDAVİSİ

Beynin içinde kanaması olan hastalar çok yakından izlenmelidir. Erken tedavi, kan basıncını ve nefes almayı stabilize etmeyi içerir. Beyninize ve diğer organlara yeterli miktarda oksijenin sağlanmasını için bir solunum yardımcısı (ventilatör) gerekebilir. İntravenöz erişime ihtiyaç duyulmaktadır, böylece hastaya, özellikle de kişinin bilinçsiz olması durumunda, sıvı ve ilaç verilebilir. Bazen kalp ritimlerinin, kan oksijen seviyelerinin veya kafatasının içindeki basıncın özel olarak izlenmesi gerekir.

Bir kişi stabilize edildikten sonra, kanamanın nasıl durdurulacağına dair bir karar verilir. Ameliyat yapma kararı ise kanamanın büyüklüğüne ve yerine göre belirlenir. İntrakraniyal kanaması olan herkesin ameliyat olması gerekmez.

Kanama alanı etrafında şişliği azaltmak, kan basıncını en uygun düzeyde tutmak ve nöbet oluşumunu önlemek için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bir hasta uyanıksa ağrı kesici gerekebilir.

Bir yorum bırakın