Piriformis Sendromu

Piriformis sendromu nedir? 

Piriformis sendromu;  Kalça içindeki piriformis kasının, yakınındaki siyatik sinire baskı yapmasıyla oluşan, nadir görülen bir hastalıktır. Kalça ve bacaklarda oluşan ağrı ile kendini gösterir. Piriformis, kalçada yer alan düz bir kastır. Alt omurgada başlar, her iki uyluk kemiğinin üst yüzeyine bağlanır, kalçayı dengeler ve kalçanın iki yana hareket etmesini sağlayarak yürümeye yardımcı olur. Bu kastaki bir spazm siyatik siniri sıkıştırabilir ve sıkışan siyatik sinir tarafında bulunan kalça, uyluk ve bacakta uyuşma, karıncalanma ve ağrıya neden olur.

Özellikle bel fıtığı gibi bazı hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiği için hasta tarafından karıştırılabilir. Aniden ortaya çıkabileceği gibi, zaman içinde yavaş yavaş da gelişebilir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla altı kat daha fazladır. Çünkü kadınlarda pelvis içindeki quadriseps femoris kası erkeklere göre daha genişıya sahiptir.

Piriformis sendromu türleri

Birincil Piriformis Sendromu: Kişinin anatomisi ile ilgilidir. Yani kasın ve sinirin kişiden kişiye göre farklılık göstermesinden kaynaklanır. Piriformis kası, hemen altından geçen sinirle yapı olarak uyum sağlayamazsa buna birincil piriformis denir.

İkincil Piriformis Sendromu: Travmalar, yaşam tarzındaki etkenler ve geçirilen rahatsızlıkların neden olduğu kas hasarına bağlı olarak ortaya çıkar. Sendromların büyük çoğunluğunu bu tür oluşturur.

 Piriformis sendromu nedenleri

Yaralanmalar: Trafik kazası, kasın kanamasına neden olan yaralanmalar, düşme, kalçada ani bükülme ve travma gibi olaylar piriformis hasarına neden olabilir.

Yaşam tarzı: Piriformis kası çok fazla egzersiz yapıldığında zarar görebileceği gibi uzun süre kullanılmadığında da benzer şekilde zarar görür. Hareketsizlik, uzun süre özellikle sert zeminde oturmak, hamilelikte kilo alımına bağlı ağırlık merkezinin kayması, aşırı egzersiz, koşu, bacaklarda tekrarlayan hareketler, ağır nesneleri kaldırmak nedenler arasındadır.

Anatomik bozukluklar: İki bacağın uzunluğunun birbirinden farklı olması, omurga eğriliği (skolyoz), önceden geçirilen kalça ameliyatı, kalça bölgesindeki tümör veya bir damardaki balonlaşma (anevrizma) da piriformis hasarına neden olabilir.

Piriformis sendromu belirtileri

15-20 dakikadan fazla oturmak, ayakta durmak veya yatmakla artan ağrı

Kuyruk sokumundan kalça ve bacağın arkasına yayılan uyuşma ve karıncalanma hissi

Hareketle düzelen ve istirahatle artan ağrı

Oturma veya çömelme pozisyonundan doğrulurken oluşan ağrı

Bacaklarda güçsüzlük

Oturma zorluğu

Yürüme zorluğu, sendeleme

Yataktan kalkarken oluşan ağrı

İlerleyen dönemlerde kas erimesine bağlı olarak bacakta güçsüzlük

Bazı olgularda karın, kalça ve kasık ağrısı ile kadınlarda cinsel ilişki sırasında ağrı

Piriformis sendromu tedavisi

Piriformis sendromunda, erken dönemde cerrahi olmayan tedavi yüksek oranda fayda sağlar. Bu yöntemde, günlük hayatta, vücuttaki kas gerginliğini ve spazmları azaltmaya yönelik aktiviteler, kalça kuvvetlendirme egzersizleri, fizik tedavi yöntemleri ve ilaç tedavisi yer alır. Bazı durumlarda spazm ve ağrının azaltılmasına yardımcı olmak, kasın gevşemesini ve siyatik sinir üzerindeki baskıyı azaltmasını sağlamak için enjeksiyon uygulanabilir. Bu tedavinin başarısız olduğu durumlarda son seçenek olarak cerrahi düşünülmelidir. Cerrahi uygulama ile siyatik sinir üzerindeki baskının azaltılması sağlanır.

Bir yorum bırakın